Ekonomska šola Ljubljana

Novice


Ekipa projekta "Zdrava šola" tudi letos skrbi za AKTIVNI ADVENTNI KOLEDAR EKONOMSKE ŠOLE LJUBLJANA, ki ga vsak dan skupaj odpiramo na šolskem Instagram profilu @presernova 

Povezava: 
https://adventmyfriend.com/122309/674bdc63e5/

V ponedeljek so dijaki 4. letnikov preko videokonference gostili gospo Ano Vezovišek, ki je predstavila ključna načela za urejene osebne finance in finančno varnost, saj je finančna pismenost mladih ena izmed ključnih veščin današnjega časa.

Vabimo vas k oddaji prijav za sodelovanje v projektu "Mobilna Prešernova" (delovna praksa v tujini) 2022. Rok za oddajo prijav je 10. december 2021. Navodila najdete v povabilu k sodelovanju tukaj, utrinke iz letošnje prakse pa tukaj.

Ponosni smo na naše zlate in dve diamantni maturantki, ki so se na povabilo župana Mestne občine Ljubljana, gospoda Zorana Jankoviča, udeležili sprejema v Cukrarni.

Dragi devetošolci,

vabimo vas, da nas od 15. – 21. novembra 2021 obiščete na Virtualnem kariernem sejmu, kjer smo za vas pripravili stojnico z informacijami o nas.

V čudovitem okolju Lisce, štajerskega pohodniškega bisera, smo se dijaki 4. a in 4. b prepustili prof. Bredi Vidmar Mandič in prof. Tanji Nadu ter njunemu zapeljevanju v branje maturitetnega romana Čudežni Feliks. 

Letos so člani strokovne komisije KD Josipine Turnograjske za temo izbrali LJUBEZEN (DO) MIRU.
TEJA KOMAR iz 2. c se je v kategoriji srednješolcev s svojim pismom (o) miru uvrstila na odlično 6. mesto.

TEJA, ISKRENE ČESTITKE

 

bo v četrtek, 16. 9., ob 12.00 v učilnici 05.  

Ta dan lahko od 7. ure naprej dostopate do svojih rezultatov na spletni strani: https://matura.ric.si z geslom, ki ste si ga kreirali in aktivirali s prejeto aktivacijsko kodo. 

Navodila za samotestiranje dijakov. 

Podjetni, prijetni, ponosni, po novem tudi prilagodljivi, predvsem pa pogumni Prešernovci so se v soboto zgodaj zjutraj odpravili na tritedensko delovno prakso v Brago na Portugalskem. Želimo jim veliko novih delovnih izkušenj in nepozabnih doživetij!

Erasmus+ ni mus, pomaga pa! 

Razdelitev dijakov po oddelkih. 

TAJNIŠTVO:

·      v sredo, 14. 7., od 10.00 do 12.00

·      v sredo, 11. 8., od 10.00 do 12.00

·     od 16. 8. do 31. 8., vsak dan od 10.00 do 12.00

KNJIŽNICA:

Podelili smo spričevala našim poklicnim maturantom. Dosegli so 97 % uspeh, med njimi pa je kar 8 zlatih maturantov oz. maturantk! Čestitamo in ponosni smo na vas!

Rezultati poklicne mature bodo z vašim emšom in šifro dostopni 7. 7. 2021 od 7.00 naprej na spodnji povezavi:

https://pm-2020.000webhostapp.com/login.php

Obveščamo vas, da je bila spodnja meja v 2. krogu: na programu ekonomska gimnazija: 154 točk iz ocen,
na programu ekonomski tehnik: 152 točk iz ocen. Vse kandidate, ki ste oddali prijavnico ...

V petek, 21. 5. 2021, bo za dijake 1., 2. in 3. letnikov potekal 3. športni dan. 

Dijaki, ki bi želeli naslednje šolsko leto prejeti učbenike iz učbeniškega sklada, oddajte izpolnjene prijavnice  do petka, 21. 5. 2021. Za vse informacije pišite na elektronski naslov katja.colja@presernova.si

bo potekal 4.5. Razpored po učilnicah in Pravila hišnega reda ste že dobili po e-pošti. Več informacij najdete na zavihku MaturaObjavljamo še Protokol_testiranja za kandidate, ki so v karanteni.  
Želimo vam obilo uspeha!

Na državnem tekmovanju Mladi podjetnik, kjer podjetniške skupine šol z vse Slovenije tekmujejo s svojimi podjetniškimi idejami, so se med prve štiri zmagovalne skupine uvrstile kar tri naše!

Spoštovani starši in devetošolci! Zahvaljujemo se vam za prijavo in izkazano zaupanje Ekonomski šoli Ljubljana! Ravnateljica Ema Kozar in kolektiv EŠL. Stanje prijav na dan 22. 4. 2021 >>

Spoštovani! V času prvomajskih počitnic, od 26. 4. 2021 do 30. 4. 2021 na šoli ni uradnih ur, šola je zaprta. Hvala za razumevanje.

Spoštovani starši in devetošolci! Zahvaljujemo se vam za prijavo in izkazano zaupanje Ekonomski šoli Ljubljana! V nadaljevanju objavljamo stanje prijav na dan 8. 4. 2021.

Upanja polni pomladni dnevi prinašajo tudi novo številko Prešernic. S svojimi likovnimi in literarnimi prispevki jo je obogatilo 34 dijakov. S svojo ustvarjalnostjo so presegli tesnobno "koronaobdobje" in bralce nagovarjajo z izvirnimi pesmimi, pripovedmi, razmišljanji, risbami, slikami, dotiki kulturne dediščine ipd. 

Veseli in ponosni smo, da smo postali eTwinning šola 2021-2022! In sicer smo ena izmed le dveh srednjih šol v Sloveniji, ki smo prejeli to priznanje, kar nas še utrjuje v naši viziji in trudu internacionalizacije našega pouka tudi s pomočjo platforme eTwinning!

Danes so gimnazijci 3. letnikov pred komisijo dveh podjetnikov predstavili svoje podjetniške ideje - in štiri zmagovalne skupine, ki se bodo uvrstile na državno tekmovanje v organizaciji Gea College so Skenrček, Sweet & Handy, Poopet in Kof.  Iskrene čestitke!

Dragi, dijakinje in dijaki, spoštovani starši! Od ponedeljka, 8. 3. 3021, bo pouk v šoli za vse dijakinje in dijake potekal po prilagojenem C modelu. To pomeni, da se ...

Dragi, dijakinje in dijaki, spoštovani starši! V ponedeljek, 15. 2. 2021, se za maturantke in maturante (4. letniki EG in ET), prične pouk v šoli po urniku. Vsi ostali (1. – 3. letniki) imate še naprej pouk na daljavo. 

V soboto, 30. januarja 2021, je naš dijak Tilen Grašič zmagal na državnem prvenstvu Plesne zveze Slovenije v break dance-u, ki je potekalo v Medvodah, pohvali pa se lahko tudi z ekipno zmago s plesno skupino Bastarts in to že tretje leto zapored. Čestitke!!👍

Primož Cencelj, CFA, je samostojni upravitelj, zaposlen pri družbi za upravljanje Generali Investments d.o.o., naš bivši dijak ekonomske gimnazije.
Leta 2020 je postal naj upravljavec premoženja desetletja po izboru revije Moje finance.

Iskrene čestitke naši nekdanji dijakinji Jasni Hengović, ki je zaposlena kot razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab d.d., za naziv inženirka leta 2020. 

Prešernovci se ne damo in ostajamo zvesti tradiciji Anine zvezdice.

Danes je prvi dan, ko že lahko odprete prvo okence adventnega koledarja EŠL:

Ogled adventnega koledarja » 

Vljudno vabljeni!

Spoštovani starši in dijaki! 
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sodelovanju z občinami odločilo, da v času izobraževanja na daljavo zagotovijo brezplačni topli obrok za dijake, ki ga potrebujejo.

Drage dijakinje in dijaki, spoštovani starši!
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes, 30. 10. 2020, sprejelo Sklep o začasni obliki izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v srednjih šolah.

Spoštovani! Vstop v šolo je možen le po predhodni najavi na katja.santl@presernova.si ali po telefonu: 01 200 67 30.
Za osebe, ki so se predhodno najavile, so uradne ure od 10.00 do 12.00. Prosim, če lahko pokličete na tel. št.: 01 200 67 30, ker je šola zaklenjena.

Drage dijakinje in dijaki, spoštovani starši! Skladno z ukrepi Vlade RS bo naslednji teden (19. 10. – 23. 10. 2020) pouk potekal na daljavo. Vsi smo si želeli, da bi bili čim dalj časa skupaj v šoli, a žal trenutna epidemiološka situacija tega več ne dopušča.

Letos smo se, skupaj z Gimnazijo Bežigrad, Gimnazijo Vič, Gimnazijo Moste in Gimnazijo Ledina, vključili v 10 tedenski program Sem "IN", zdravo ŽIVIM.

Tudi letos smo se udeležili plesnih delavnic v sklopu projekta Živim ples, diham ples. 

Spodnja meja v 2. krogu:
- ekonomska gimnazija: 138 točk iz ocen in 29 točk iz ocen treh predmetov,
- ekonomski tehnik: 124 točk iz ocen.

Spodnja meja v 1. krogu izbirnega postopka za sprejem v šolskem letu 2020/2021 na Ekonomski šoli Ljubljana znaša: -za program EKONOMSKA GIMNAZIJA: 126 točk. Sprejeti so kandidati, katerih seštevek zaključenih ocen 7., 8. in 9. razreda znaša 126 točk ali več. Za drugi krog je na voljo 5 mest. - za program EKONOMSKI TEHNIK: 119 točk. Sprejeti so kandidati, katerih seštevek zaključenih ocen 7., 8. in 9. razreda znaša 119 točk ali več. Za drugi krog so na voljo 4 mesta.

Objavljamo spodnje meje za vpis v 1. letnik.

Na državnem tekmovanju "Mladi podjetnik" sta se dve podjetniški skupini zelo dobro odrezali - in osvojili 1. in 2. mesto (Safety Necklace in Multifunkcionalno pohištvo). Prav tako so bile odlične tudi ostale skupine, ki so nastopale! Vsem iskrene čestitke!

V priponki si lahko ogledate načrt zagotavljanja kontinuiranega dela na Ekonomski šoli Ljubljana v času koronavirusa. 

Na šoli je oblikovana delovna skupina za koordinacijo aktivnosti v času morebitne  epidemije koronavirusa. Odpovedane so strokovne ekskurzije februarja in marca.

V četrtek je bila tekma med profesorji in dijaki. Po težki borbi so zmago slavili dijaki z rezultatom 2:1. Čestitamo za zmago. 

Vabimo vas k branju nove literarne revije dijakov Ekonomske šole Ljubljana.

30.1.2020 nas je obiskal bivši dijak VID Pajič, upravljalec investicijskih skladov na Triglav skladi, d.o.o. in dijakom 4. letnikov ekonomske gimnazije predstavil svojo karierno pot in možnosti investiranja v sklade.

23.1.2020 nas je obiskala dr. Tanja Španić, predsednica združenja Europa Donna in dijakom 4. letnika ekonomske gimnazije predstavila delovanje združenja Europa Donna in njihovo poslanstvo pri ozaveščanju ljudi.

Objavljamo foto utrinke z ekskurzije v London.

Košarkarska ekipa Prešernove se je zanesljivo uvrstila na državno prvenstvo. V končnici so ostali nepremagani. V živo nas boste lahko spremljali v četrtek, 23. 1. 2020, na šolski Facebook strani.

V četrtek, 19. 12. 2019, smo gostili doc. dr. Daria Berginca iz Gea Collega, ki je dijakom predstavil, kako razviti poslovno idejo. 

Uspešno izpeljana dobrodelna akcija Anina zvezdica tudi na Prešernovi.

V sklopu projekta STEPS4SCHOOLS smo obiskali Češko. 

Objavljamo nekaj fotografskih utrinkov z ekskurzije v Salzburg.

Začenjamo z zbiralno akcijo, ki bo potekala od 22. novembra do 4. decembra 2019. Zbrano hrano bomo dostavili v skladišče Anine zvezdice v BTC. Vaše prispevke položite v pripravljene škatle pri dežurnih dijakih ali pred zbornico. Lahko zberete hrano na razredni uri, škatlo s hrano pa oddate pri hišniku, kjer bomo imeli začasno skladišče. Zahvaljujemo se vam za sodelovanje.

V sredo, 20. 11. 2019, smo na šoli gostili prof. dr. Janeza Bogataja, priznanega slovenskega etnologa  in publicista. V nadvse navdihujočem predavanju smo razmišljali o tem, kako živeti s slovensko kulturno dediščino v sodobnosti. Vsebinsko bogato in na trenutke hudomušno profesorjevo besedo smo popestrili še s slovensko ljudsko pesmijo ter s pokušino slovenskih tradicionalnih sladic, ki so jih pripravile profesorice, dijakinje in njihove mame.

Letošnjim udeležencem delovne prakse v tujini v okviru projekta Erasmus+ "Mobilna Prešernova" smo podelili certifikate in spričevala Europass Mobility. Razveselili smo se ponovnega srečanja in delili naše izkušnje.

V Cankarjevem domu je na gospodarskih oskarjih družba Dnevnik razglasila najboljša in najhitreje rastoča slovenska podjetja. Zlata gazela je postalo podjetje Virs iz Lendave, srebrna podjetje Alpod, bronasta pa podjetje MI Elektronika. Hvaležni smo družbi Dnevnik, da vsako leto našim dijakom omogoči udeležbo na prireditvi in nas tako motivira, da sledimo našim gazelam.

Vsi dijaki, ki ste zainteresirani za Erasmus+ mednarodno prakso Mobilna Prešernova, ste vabljeni, da si preberete vabilo in oddate prijavo. Več informacij je na povezavi: http://www.presernova.si/erasmus-mobilna-presernova,85.html

Obiskala nas je namestnica veleposlanice, ga. Susan Falatko. Z nami je delila svoje karierne izkušnje, povedala kako poteka delo na veleposlaništvu, spregovorila pa je tudi o svojem domačem kraju ter o svojem doživljanju Slovenije, naših krajev in kulinarike. Hvala za obisk U.S. Embassy Ljubljana.

Minister Jernej Pikalo je podelil priznanja letošnjim diamantnim maturantom in ponosni smo, da je imela naša šola kar 3! Tinkara, Tamara in Lara - iskrene čestitke!

Ob koncu pouka dve skupini dijakov začenjata z delovno prakso v Milanu in na Dunaju. Tri tedne bodo nabirali izkušnje v različnih podjetjih, preizkušali znanje tujih jezikov, ter odkrivali znamenitosti dveh enkratnih mest.

Zapisana beseda prispeva k temu, da spomini ne gredo v pozabo. Knjiga ''Od vasovanja do poroke.'' Spomini naših staršev in starih staršev na vasovanje in poroko v preteklosti'' ponuja zanimiv vpogled v običaje in navade naših prednikov. Kako so si nekoč, niti ne tako dolgo tega, izkazovali ljubezen dekleta in fantje, kakšne poročne obrede so imeli? Prispevki so nastali s pomočjo dijakov Ekonomske šole Ljubljana, pod mentorstvom Brede Vidmar Mandič. Knjigo lahko prebirate v šolski knjižnici, lahko si jo izposodite tudi na dom.

Naši dijaki so se na letošnjem državnem tekmovanju Mladi podjetnik (ki poteka na Gea Collegu) odlično odrezali! Skupina Parfis, katerih poslovna ideja so zapestnice s parfumom, je komisijo najbolj prepričala in  tako zmagala! 

Danes smo na naši šoli gostili podjetnico, vlogerko in "influencerko" Tejo Perjet, ki je z gimnazijci tretjih letnikov delila svoj pogled na delo in pravi recept za uspeh. S konkretnimi primeri je tudi pokazala, kako se spopadati z izzivi, kar je podprla z izkušnjami področja udejstvovanja na socialnih omrežij.

Danes je potekal veliki derbi v odbojki, dijaki proti profesorjem. Rezultat niti ni tako pomemben, ker smo igrali zaradi same igre, zabave in druženja. Pa vendar, za tiste, ki jih to zanima, profesorji smo najprej na kruh namazali ekipo deklet, potem pa smo pregazili še ekipo fantov.

Tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje z naslovom Dediščina identitete je v letošnjem šolskem letu temeljilo predvsem na Cankarjevih literarnih delih. Na tekmovanje sta dijakinje pripravljali profesorici Breda Vidmar Mandič in Tanja Nadu.

27. 3. 2019 smo na naši šoli gostili 20. državno tekmovanje iz ekonomije. Vabljeni k ogledu galerije slik in rezultatov.

Marca je potekala sedaj že tradicionalna trodnevna ekskurzija v Benetke.

V sredo sta se dve naši učni podjetji Proteinka in Spa-lux udeležili mednarodnega sejma učnih podjetij v Celju, kjer sta tako sodelovali na državnem tekmovanju le-teh. Udeležence je med drugim nagovoril tudi minister Jernej Pikalo. Na samem sejmu sta obe podjetji sklenili kar lepo število poslov, tako da nas v prihajajočem tednu čaka obračun in analiza izkupička.

V februarju nas je obiskala doc. dr. Špela Sevšek Šramel s Filozofske fakultete, ki je za naše dijake 2. letnika ekonomske gimazije in 3. letnika ekonomskega tehnika pripravila predavanje z naslovom Prešernovi sodobniki - romantika v srednjeevropskem prostoru.

5. 2. 2018 smo izvedli zdaj že tradicionalno šolsko tekmovanje učnih podjetij, med katerimi smo potem izbrali dve zmagovalni, ki se bosta udeležili tudi državnega tekmovanja - in sicer na sejmu učnih podjetij v Celju (6. 3. 2019). Zmagali sta podjetji Proteinka in Spa Lux. 

V torek, 22. 1. 2019, smo gostili podjetnico in dobrodelnico Ano Lukner Roljič - ki je gimnazijcem četrtih letnikov predstavila svojo življenjsko in podjetniško pot, pri tem pa nas tudi navdušila in spodbudila k razmisleku, kako lahko tudi sami pomagamo drugim in kako si utreti lastno pot v poslu ali karieri.

V ponedeljek, 21. 1. 2019, sta na šoli gostovala priznana esperantista, mag. Janez Jug in mag. Ostoj Kristan iz Združenja za esperanto Slovenije. Dijakom in profesorjem sta predstavila esperanto.

Šolska nogometna ekipa se je  uspešno uvrstila v naslednji krog tekmovanja. Premagala je Gimnazijo Bežigrad in BIC. Iskrene čestitke!

Dijakinje in dijaki tretjih in četrtih letnikov Poslovnih financ so 10.1.2019 poslušali predavanje prof. dr. Borisa Pleskoviča, nekdanjega podpredsednika Svetovne banke. Predavatelj je predstavil svojo akademsko in poslovno kariero v ZDA in predstavil veliko zanimivih in aktualnih tem iz sveta financ, finančne krize in gospodarstva.

Vabimo vas, da se prijavite na 20. državno tekmovanje srednješolcev iz znanja ekonomije – razvoj in delovanje gospodarstva, ki bo 27. 3. 2019 ob 10. uri v Ljubljani na EŠL.

V petek in soboto (9. in 10. 11. 2018) smo na naši šoli izvedli startup vikend - in vabimo vas k ogledu nekaj utrinkov!

V predpočitniških dneh smo gostili našo znanko iz preteklih šolskih let gospo Jano Dular, univerzitetno diplomirano pravnico in humanitarko, ki je s svojo srčnostjo in toplino dijakom 2. in 3. letnika predstavila svojo »afriško zgodbo«. 

V četrtek, 25. 10. 2018, nas je obiskal p. dr. Karel Gržan – duhovnik, pisatelj, filozof in doktor literarnih ved. Malo besed, a za njimi so velike zgodbe.

S skupino dijakov smo se tudi letos udeležili slavnostne razglasitve priznanj za Gazelo leta 2018, ki jo organizira časopisna hiša Dnevnik. Dogodek se je odvil v sredo zvečer, zmagalo pa je podjetje Mebor, več o dogodku pa v Dnevnikovem članku.

Dijake 2. in 3. letnikov vabimo k prijavi za sodelovanje v Erasmus+ projektu Soft skills in retail - več informacij in prijavnica na http://www.presernova.si/erasmus-soft-skills-in-retail,199.html 

Vsi dijaki, ki ste zainteresirani za Erasmus+ mednarodno prakso Mobilna Prešernova, ste vabljeni, da si preberete vabilo in oddate prijavo. Več informacij je na povezavi: http://www.presernova.si/erasmus-mobilna-presernova,85.html

Objavljamo utrinke iz državnega šolskega tekmovanja v orientacijskem teku (Crngrob).

Objavljamo utrinke iz Ekipnega atletskega pokala SŠ Ljubljana, na katerem so sodelovali tudi naši dijaki.

Danes smo gostili ustanovitelja Ustvarjalnika ter podjetnico Nežo Mlakar (slednja nastopa tudi v oddaji Štartaj Slovenija z "La Popsi"), ki sta predstavila njun vidik bistva podjetništva - in povabila dijake v Ustvarjalnikov podjetniški krožek, ki bo tudi letos potekal na naši šoli!

Vaje za jutrišnji nastop na Kongresnem trgu, kjer se bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti odvil dogodek Diham ples, že potekajo!

Medtem ko je večina dijakov na počitnicah, dijaki Prešernove - Ekonomske šola Ljubljana pa že četrto leto zapored v okviru projekta Erasmus+ "MOBILNA PREŠERNOVA - z mednarodno učno mobilnostjo do boljše usposobljenosti in večje zaposljivosti", opravljajo tritedensko delovno prakso v podjetjih na Dunaju in Milanu. Šola z izvedbo delovne prakse v tujini nadgrajuje kakovost, dijaki pa pridobivajo neprecenljive izkušnje in večjo konkurenčnost na trgu dela. Z aplikacijo eBudget, ki smo jo razvili na šoli, vodijo svoje finance v času prakse. Erasmus+ ni mus, pomaga pa! Več slik in utrinkov je dostopnih na našo facebook strani.

V četrtek, 7. 6., so dijaki 3. D, 3. E in 3. F poslušali predavanje Forenzično računovodstvo - drugačna oblika razmišljanja in organiziranosti. Predavateljica je bila Darinka Kamenšek, dekanja Visoke šole za računovodstvo, direktorica podjetja ABC Revizija in notranja državna revizorka. Dijakom je predstavila novo obliko računovodstva, katerega namen je preprečevanje in odkrivanje prevar v organizaciji ter preiskovanje nedovoljenih (tudi kaznivih) gospodarskih dejanj.

V torek, 29. 5., nas je obiskal Rok Jezeršek, eden izmed solastnikov podjetja Jezeršek gostinstvo d.o.o., ki je vodilni ponudnik catering in gostinskih storitev na Slovenskem. Po predstavitvi družinskega podjetja je g. Jezeršek dijakom predal številne konkretne izkušnje in informacije o podjetništvu, ter vrsto nasvetov, kako uspeti na poklicni poti, ki si jo bodo izbrali.

28. 5. 2018 se je dijakom 3. a in 3. b predstavilo mednarodno podjetja PWC, ki deluje na področju revizije poslovanja in svetovanja. Dijaki so tako imeli možnost spoznati pomen plačevanja davkov, probleme neplačevanja davkov in davčnih oaz.

Dne 17.5. so dijaki Poslovnih financ, 3. letnikov ET poslušali predavanje g. Glavan Uroša, nekdanjega direktorja investicijskega bančništva NLB predavanje na temo investiranja vrednostnih papirjev, tveganja, logike investicijskih skladov in delniških trgov.

9. 5. 2018 je potekalo posamično prvenstvo srednjih šol Ljubljane v atletskem pokalu, na katerem so tekmovali Jan Japelj (2.a, 2000 m), Matic Zagorac (2.a, 400 m), Jure Hribar (1.e, 1000 m), Jon Terbec Krajnik (3.a, višina) in Petja Balažič (3.f, 1000 m).

Nekdanji dijak, ki ima sedaj za seboj že številne poslovne izkušnje, Miha Gržina je dijakom 3.a in 3.b (14. 5.) predstavil svojo karierno pot, študij v Ameriki in pomen mreženja.

S skupino dijakov 3. letnika iz učnega podjetja smo se odpravili na obisk podjetja Hotel Park Ljubljana - kjer nam je vodja marketinga Enej Vitrih predstavil poslovanje podjetja in trženjsko usmeritev podjetja k zelenemu - trajnostnemu razvoju, spoštovanju okolja in povezovanju z lokalnimi skupnostmi. Med drugim imajo tako na strehi hotelske stavbe urbani čebelnjak, prenovili so tudi kulinarično ponudbo, zmanjšali porabo energije in vode, za opravila pa uporabljajo tudi električni avto. 

V četrtek, 27.5.2018, nas je obiskal svobodni novinar in avtor dokumentarnih filmov Erik Valenčič. Vprašanja sta postavljala Eldin Šabić in Jaka Maček iz 3b. Tema pogovora je bilo dogajanje na Bližnjem vzhodu, življenje in novinarsko delo v vojnih razmerah, begunci in ogrožene manjšine. Brez zanimivih anekdot tudi ni šlo. Gost nas je navdušil s svojim znanjem, izkušnjami, ter s spontanostjo in iskrenostjo, še enkrat hvala za obisk!

V sklopu letošnjega projektnega dne 20. aprila 2018 so člani dramske skupine uprizorili dramsko igrico Medena zgodba (avtorica besedila, mentorstvo uprizoritve: Mojca Izgoršek Bradeško, prof.; naravoslovne informacije, kostumi: Olga Bulog, prof.). Sodeloval so dijaki - igralci: Petra Žnider, Andrej Zupan, Lara Plevnik, Vid Pivk, Maj Deržič, Ula Sok, Lea Kosič, Ajda Kristina Sotlar, Anja Kraševec, Edi Purić In Teja Osredkar. Z glasbenimi nastopi so sodelovale: Teja Osredkar (flavta), Anamarija Viktorija Bestijanić (kitara in vokal), Eva Zala Rac (vokal). Z veliko zagnanosti in tudi zabave pripravljena predstava je navdušila publiko ter vse skupaj naučila marsikaj o življenju čebel. Ste vedeli, da je v čajni žlički medu življenjsko delo dvanajstih čebel?

Dne 24. 4. 2018 je dijake 3. a obiskal trener NK Celje, g. Dušan Kosič. Dijaki so ugotavljali kako je šport povezan s podjetništvom, delovnimi navadami, motivacijo in ciljno naravnanostjo.

Na državnem tekmovanju iz poslovne matematike in statistike je Žiga Juhart (2.e)  osvojil zlato priznanje, Mateja Marolt (2.e), Xue Lin in Pia Povšič (3.d) pa srebrna priznanja. Čestitamo!

19. 4. so se tri podjetniške skupine gimnazijcev tretjih letnikov iz naše šole udeležile 22. državnega tekmovanja Mladi podjetnik, kjer so predstavile svojo podjetniško idejo. Ena izmed skupin - Rage Room Ljubljana - je dosegla celo tretje mesto! Iskrene čestitke vsem!

27.3.2018 smo na naši šoli izvedli 19. državno tekmovanje iz ekonomije. Tekmovanja se je udeležilo 29 tekmovalcev  programa ekonomska gimnazija in 67 tekmovalcev programa ekonomski tehnik.

13. in 16. marca so dijaki tretjih letnikov v okviru predmeta poslovne finance obiskali Ljubljansko borzo. Na uvodnem predavanju so dijaki spoznali zgodovino ljubljanske borze, osnovne pojme in logiko delovanja borze, borzni »vokabular«, največje gospodarske svetovne krize in tako dobili vpogled v borzno dogajanje v Sloveniji in svetu.

9. in 10. marca je potekala sedaj že tradicionalna dvodnevna ekskurzija za 1. letnike v Benetke. Vabljeni k ogledu foto utrinkov! 

Utrinki iz ekskurzije v Valencio, katere glavni cilj je bil začutiti Španijo in govoriti špansko. Ogledali smo si predstavo flamenca v lokalnem baru, obiskali vse pomembnejše znamenitosti tega mesta, poizkusili pristno špansko hrano, še posebej pa smo uživali v domači "paelli", ki smo jo poskusili v njenem "rojstnem" kraju. Šli smo na eno najbolj znanih in največjih pokritih tržnic v Evropi, obiskali gotsko stavbo, ki je bila namenjena trgovanju z blagom "La lonja", začutili navijaški duh na stadionu FC Valencie "Mestalla", si ogledali muzej znanosti in slavni Oceanografic, se sprehodili do plaže... V okolici Valencie smo si ogledali tudi pravo haciendo... In doživeli še mnogo lepih, nepozabnih dogodviščin!

V petek, 2. 3. 2018, je dijakom 4.A trenerka v Triatlonskem klubu Ljubljana, Lana Nemanič, predstavila delo trenerke in pomen notranje motivacije za uspešno delo.

V sredo smo se z učnim podjetjem Salvis odpravili na ogled proizvodnje Pivovarne Union ter njihovega muzeja. Prikazali so nam, kako poteka proizvodnja, in kakšen je bil zgodovinski razvoj podjetja.

26.1.2018 nas je obiskal Primož Cencelj, naš bivši dijak, iz KD Skladov. 2016 je bil nagrajen za najboljšega upravljavca vzajemnih skladov. Dijakom 4. A je predstavil svoje delo in jih povabil, da se preizkusijo v trgovanju z vrednostnimi papirji z aplikacijo MarketWatch.

Ta teden bodo vse oddelke tretjega letnika obiskali predstavniki Finančne uprave RS in izvedli delavnico Davčno opismenjevanje mladih. Na njej bomo izvedeli, zakaj je pomembno plačevati davke, kako na FURS-u preprečujejo davčne goljufije, ter kakšne davke poznamo. Na sliki pa utrinek iz prvega predavanja, ki se je zgodilo v ponedeljek.

V torek, 9. 1. 2018, smo izvedli šolsko tekmovanje učnih podjetij, na katerem se jih je predstavilo kar šest. Kot najboljši sta bili izbrani Eco-glam d.o.o. in Platina d.o.o., ki se bosta udeležili tudi sejma učnih podjetij v Celju. 

Vljudno vas vabimo na potujočo razstavo Ana Frank - zgodba za sedanjost. Odprtje bo v ponedeljek, 18. 12. 2017, ob 16. uri na naši šoli. Veseli bomo vašega obiska!

Obiskala nas je nekdanja dijakinja Nika Sever, ki sedaj uspešno študira na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Z gimnazijci četrtih letnikov je izmenjala izkušnje in jim predlagala, kako naj se pripravljajo za maturo. Prav tako je poudarila, da veliko snovi, ki jo posluša na predavanjih na fakulteti, že pozna, ker se jo je dodobra naučila že pri predmetih Ekonomija in Podjetništvo na naši šoli.

Pri pouku podjetništva z gimnazijci tretjih letnikov gostimo go. Tanjo Šket, direktorico podjetja Atama d.o.o., ki nam ravnokar pojasnjuje, kako poteka izbor zaposlenih v podjetjih in kako se lahko tudi mladi že sedaj pripravijo, da bodo našli takšno delo, ki ga bodo želeli. V drugem delu se bodo dijaki preizkusili tudi v vlogi kandidatov in pa predstavnikov delodajalcev, ki bodo vodili razgovore z njimi.

Ta teden gostimo na naši šoli učitelje partnerskih šol iz Avstrije, Bolgarije, Češke, Portugalske, Romunije in Slovaške, s katerimi smo uspešno pridobili nov Erasmus+ projekt VET4SCAPE. Z njim bomo našim dijakom omogočili izboljšanje poslovnih, medkulturnih in jezikovnih kompetenc - tako na samih srečanjih v tujini, kakor tudi z delom med njimi.

Včeraj smo se udeležili slavnostne prireditve Gazela 2017, kjer so nagradili najhitreje rastoča, uspešna in dolgoročno perspektivna podjetja v letu 2017. Zlato Gazelo 2017 je prejelo podjetje Tehnos, priznanje pa je sprejel njegov direktor Anton Kisovar. Z njim smo se uspeli tudi slikati.

Košarkarska ekipa Ekonomske šole Ljubljana se je s štirimi zmagami že pred koncem kvalifikacij uvrstila v končnico prvenstva, kjer se bo borila za uvrstitev na državno prvenstvo v košarki. Čestitke!

V ponedeljek in torek smo imeli na šoli tehniški dan, na katerem so nas obiskali osnovnošolci Maksa Pečarja. Skupaj z našimi gimnazijci so jim pomagali pri izdelavi prototipov, letakov in logotipov za podjetniške ideje, ki jih razvijajo. Gostom se zahvaljujemo za obisk - in upamo, da se kmalu ponovno vidimo!

Na današnji predstavitvi podjetniškega krožka Ustvarjalnik, nam je Nejc Konjevič pokazal, zakaj se splača biti podjeten, in kako nam lahko izkušnje pridobljene v takšnem krožku pomagajo pri razvoju lastne poslovne ideje, ali pa pri iskanju prve službe. 

Dijaki Ekonomske šole Ljubljana smo bili ponosni, da smo dobili vabilo predsednika Republike Slovenije na podelitev nagrade Jabolko navdiha. Letos je nagrado prejela akrobatska skupina Dunking devils, ki so bili tudi pobudniki akcije Hudo dobra telovadnica. V omenjenem projektu je pečat pustila tudi naša šola s svojim izvirnim videoposnetkom. Ponosni smo, da smo bili del te zgodbe in čestitamo Zabijaškim vragom ob prejemu nagrade ter jim želimo veliko uspeha pri nadaljevanju njihove zgodbe.

Za večino dijakov so se začele počitnice, dijaki Prešernove - Ekonomska šola Ljubljana pa že tretje leto zapored v okviru projekta Erasmus+ "MOBILNA PREŠERNOVA - z mednarodno učno mobilnostjo do boljše usposobljenosti in večje zaposljivosti", opravljajo tritedensko delovno prakso v podjetjih na Dunaju in Milanu. Šola z izvedbo delovne prakse v tujini nadgrajuje kakovost, dijaki pa pridobivajo neprecenljive izkušnje in večjo konkurenčnost na trgu dela. Letos so na šoli pripravili tudi aplikacijo eBudget, ki jim omogoča vodenje financ v času prakse. Erasmus+ ni mus, pomaga pa!

V Ljubljani je med 18. in 20. 5. 2017  potekal mednarodni  dogodek, pedagoška razvojna delavnica (PDW) eTwinning in tematski seminar Erasmus+, z naslovom eTwinning meets Erasmus+: Boosting quality of eTwinning and Erasmus+ projects.

Na državnem tekmovanju iz poslovne matematike, ki je bilo 31. 3. 2017 v Brežicah, je Tinkara Končan (2.e) osvojila 3. mesto in s tem zlato priznanje.  Goran Ožegovič (3.f) je osvojil srebrno priznanje iz statistike. Čestitamo!!

Naš dijak, Jalen Arko (3.F), je s svojim nogometnim klubom NK Triglav postal mladinski državni prvak. Čestitamo!Ekonomska šola Ljubljana